RSS
 

Faszerowane cukinie z kiełbasą

10 sie

Puki sezon na warzywa trwa, trzeba korzystać, bo przed nami dłuuuuga zima. Dziś na obiad polecam faszerowane cukinie – bardzo smaczne, proste i szybkie danie, które mogłoby trafić do kategorii „Porządki w lodówce” ;). Akurat mam 3 cukinie i kilka gruntowych pomidorków, które wkrótce same wyjdą z lodówki.

Potrzebne nam będą:

  • 3 cukinie (przynajmniej pół na głowę)
  • 2 pomidory 
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • kiełbasa śląska
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • sól i pieprz
  • łyżka bulionu

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy, cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Kiełbasę, paprykę, pomidory oraz to co wydrążyłyśmy z cukinii kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy kukurydzę, wyciśnięty czosnek, posiekaną bazylię, sól, pieprz i bulion. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy nasze cukinie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. W wariancie mniej dietetycznym wierzch możemy pod koniec pieczenia posypać startym zółtym serem. Cukinie byłyby też bardzo dobre z mięsem mielonym zamiast kiełbasy. Mięso mielone najlepiej najpierw podsmażyć na oliwie i doprawić solą i pieprzem. Nie robiąc krypto reklamy, polecam mielone z Biedronki – ładne i chude mięso w dobrej cenie.

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Konkrecik

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz