RSS
 

Papryczki w zalewie

31 sie

Lato się kończy – czas na przetwory. Dziś polecam papryczki w zalewie. Przepis wyłudziłam od szwagierki, ale ona też nie jest jego autorką. Receptura przebyła do mnie długą drogę ;).

Papryczki polecam jako  przystaweczki. Są bardzo słodkie i lekko pikantne. Elegancko prezentują się w miseczce na szwedzkim stole. Pasują też jako zwieńczenie kanapki.

 

Składniki:

  • 5 kg papryki
  • czosnek – po 1-2 ząbki na każdy słoik

 

  • Zalewa:
    • 1 kg cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 szklanki octu
    • 1 szklanka wody
    • 2 łyżeczki chili
Paprykę należy pociąć na kawałki i sparzyć wrzątkiem. Paprykę i czosnek wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Konkrecik

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz