RSS
 

Nalewka z aronii

19 wrz

Na dworze coraz chłodniej i przydałoby się coś na rozgrzewkę. Na jesienne wieczory polecam nalewkę z aronii. Jest przepyszna i nie uderza do głowy jak np. grzane wino. Przepis dostałam od teściowej, ale w internecie też jest dość rozpowszechniony i wielu blogerów przypisuje sobie autorstwo lub nie podaje źródeł. Ja będę się trzymać wersji, że to tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie męża ;P

Składniki:
  • 2 kg świeżej aronii
  • 400 sztuk liści wiśni
  • 2 kg cukru
  • 3 litry wody
  • 1 małe opakowanie kwasku cytrynowego
  • 1 litr spirytusu (byle ze sprawdzonego źródła)

 

Przygotowanie:

Owoce aronii i liście wiśnie umyć i włożyć do dużego garnka, dodać cukier i wodę. Gotować pod przykryciem ok 30 – 40  minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny. Przecedzić, dodać kwasek cytrynowy i spirytus. Nalewkę rozlać do butelek i … teraz najtrudniejsza część… czekać – im dłużej tym lepiej :D. Podobno następnego dnia już nalewka nadaje się do picia, ale ja czekałam minimum 2 tygodnie.

Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów nalewki.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz