RSS
 

Murzynek – ciasto czekoladowe

20 wrz

Tak sobie siedzę i myślę, że do tej naleweczki z aronii to przydałoby się coś smacznego do przegryzienia. Natchnęło mnie, żeby upiec murzynka. Pamiętam z wczesnego dzieciństwa, że moja śp. babcia piekła przepysznego murzynka, ale niestety przepis się nie zachował. Ten przepis został opublikowany przez kcal na blogu „Bomba kaloryczna” i od razu podbił moje serce swoją prostotą :D, a serca domowników smakiem. Polecam :D

Skład­niki

  • 2 szklanki mąki pszen­nej 650,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka (przy­naj­mniej M-ki),
  • 3 lekko czu­bate łyżki sto­łowe kakao,
  • 2 czu­bate łyżeczki do her­baty cynamonu,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 2–3 łyżeczki do her­baty proszku do pieczenia,
  • szczypta soli kuchennej,

  • kon­kretna garść rodzynek,
  • taka sama garść pestek dyni.

Prze­pis na murzynek

Prze­pis na murzynka jest banal­nie pro­sty. Wszyst­kie skład­niki z wyjąt­kiem baka­lii wkła­damy do garnka lub miski i mik­su­jemy mik­se­rem na wol­nych obro­tach. Gdy skład­niki cia­sta dobrze się już połą­czyły, co poznamy po jed­no­rod­nej, gład­kiej struk­tu­rze bez gru­dek, ale z pęche­rzy­kami powie­trza, dosy­pu­jemy baka­lie i jesz­cze przez chwilę mie­szamy. Cia­sto na murzynka wyle­wamy na blaszkę wyłożoną papie­rem do pie­cze­nia i pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze ok. 175ºC. Zazwy­czaj wystar­cza mniej niż pół godziny. Powinno się lekko zru­mie­nić (ściem­nieć) z wierz­chu, a po nakłu­ciu patycz­kiem do szasz­ły­ków nie powinno do niego przywierać.

U mnie w wariancie bez bakalii i w foremce wysypanej bułką tartą.

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gosia

    6 października 2013 o 21:38

    Ciacho rzeczywiście super :). Palce lizać :).