RSS
 

Szarlotka na półkruchym cieście

10 paź

Ostatnio częstotliwość wpisów na blogu nieco spadła, a to za sprawą mojego męża, który albo zjadł wszystko nim zrobiłam zdjęcie albo skitrał gdzieś aparat. A muszę przyznać, że wpisy bez zdjęć wydają się dużo mniej atrakcyjne (tak, wiem, zdań nie zaczynamy od A). Postaram się nadrobić zaległości i pododawać wcześniej przygotowane szkice oprawione zdjęciami :).

Szarlotka na półkruchym cieście to przepis dość łatwy i nie wymagający miksera. Przyda się natomiast specjalny siekacz do ciasta. Jeśli takiego nie macie, zawsze można posłużyć się zwykłym nożem.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1-1,5 szkl. cukru
  • 2-3 jajka
  • proszek do pieczenia (wg instrukcji na opakowaniu)
  • cukier wanilinowy / ekstrakt waniliowy
  • tłuszcz do pieczenia (ja używam Kasi)
  • szczypta soli


Owoce:

  • jabłka
  • cynamon
  • bułka tarta
  • cukier

 

Przygotowanie:

Z kostki margaryny odkładam tyle ile potrzeba do wysmarowania foremki. Do miski (ale można też robić to na stolnicy lub blacie) wsypuję mąkę wymieszaną z solą,  cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję resztę margaryny – margarynę odkrawam i dodaję po kawałeczku. Tłuszcz należy posiekać razem z mąką, solą i cukrem. Gdy już cały tłuszcz mamy ładnie posiekany, dodajemy jajka i całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, by zrobić to dość szybko – zasada jak przy kruchym cieście – ograniczamy do minimum kontakt z ciepłą dłonią. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na minimum pół godziny.

W tym czasie smarujemy foremkę i obsypujemy ją bułką tartą.

Jabłka (najlepsze będą szare renety) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Niestety ta część przepisu jest „na oko”. W zależności od ilości jabłek i ich smaku dajemy odpowiednio dużo cukru. Ja podzieliłam wyrobione ciasto na pół (resztę zamroziłam) i dałam 3 większe jabłka, 3 łyżki cukru, łyżkę cynamonu i około 1,5-2 łyżki bułki tartej. Ciasto odrywam po kawałku i wyklejam nim spód i boki foremki (nie zbyt cienko). Na cieście układam jabłka i jeśli zostało mi trochę ciasta to robię z niego łatki na wierzchu.

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 1h.

Jeszcze ciepłe ciasto można podać z lodami lub bitą śmietaną. Jeśli jeszcze coś zostanie, a ciasto trochę przestygnie, dla ozdoby można posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto półkruche można wykorzystać również do tart. Jeśli zrobimy je bez cukru, również nada się jako baza do tarty na słono.

Szarlotka na cieście półkruchym

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz