RSS
 

Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

11 paź

Ugotowanie dobrego rosołu, wbrew pozorom, nie jest takie łatwe i przede wszystkim tanie. Na byle jakim mięsie nie da się zrobić dobrej zupy. Na dobry rosół potrzeba pół kury i ok. 30 dkg wołowiny. Ale jak już zjemy nasz rosołek, to często zostaje nam to mięso i nie zawsze mamy na nie ochotę w takiej postaci. No a wiadomo, szkoda wyrzucać. Proponuję przerobić to pyszne mięsko na paszteciki/krokieciki.

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu
  • ugotowana marchewka
  • cebula
  • natka pietruszki
  • olej
  • 1/2 – 1 szklanka rosołu
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie (polecam biedronkowe)

 

Przygotowanie:

Mięso razem z marchewką mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę (w wariancie dietetyczniejszym można po prostu zmielić cebulę z rosołu) i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Aby uzyskać nieco lepką i niezbyt suchą konsystencję dolewamy 2-3 łyżki oleju i trochę rosołu. Rosół należy dolewać partiami i mieszać. W zależności od ilości mięsa, może się okazać, że mamy za dużo rosołu, a nie chcemy, żeby mięso pływało. Na rozłożone ciasto francuskie wykładamy masę mięsną i rozsmarowujemy ją po cieście, a następnie zawijamy w roladę. Kroimy na kawałki i sparujemy po wierzchu olejem lub rozbełtanym jajkiem. Pieczemy wg instrukcji na opakowaniu ciasta, a nawet chwilkę dłużej, żeby ciasto w środku dobrze się dopiekło. Jeśli ktoś lubi, to przed zrolowaniem, mięso można posmarować odrobiną koncentratu pomidorowego.

Paszteciki można zapić resztą rosołu :). Do rosołu można dolać koncentratu buraczanego i otrzymamy barszczyk na popitkę :).

Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dobre rady, Konkrecik

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz