RSS
 

Super lekkie serowe placuszki

06 lis

W poszukiwaniu pomysłu na obiad otworzyłam lodówkę, a tam prześwit – pustki jak rzadko. Stwierdziłam, że wypadałoby pójść do sklepu, ale za oknem pogoda niesprzyjająca spacerom. Postanowiłam zajrzeć jeszcze raz do pustej lodówki. Za słoikiem ogórków przyczaił się serek mascarpone. Na dodatek kończył mu się termin ważności, więc postanowiłam go wykorzystać. A tak się składa, że niedawno dostałam od znajomej przepis na super delikatne placuszki serowe – idealna okazja by go przetestować we własnej kuchni.

Składniki:

  • 250 g śmietankowego serka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Osobiście podwoiłam ilość, aby nie zabrakło dla żadnego domowego łakomczucha.

Przygotowanie:

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i mąkę, wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor. Ja do smażenia używałam patelni ceramicznej dzięki temu pięknie się smażyły bez natłuszczania patelni olejem. Placuszki smażyłam pod przykryciem, dzięki temu ładnie dochodziły w środku, a wierzch szybciej się ścinał, dzięki czemu łatwiej było je obracać. Wyszły przepyszne. Polecam wszystkim łasuchom.

Super lekkie serowe placuszki

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Konkrecik, Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz