RSS
 

Pyszna domowa pizza

12 lis
Mając dziś trochę czasu i resztkę drożdży w lodówce, wymyśliłam, że na obiad zrobię pizzę. Zabrałam się do tematu ambitnie – pomidorowy sos własnej roboty z dodatkiem świeżej bazylii, suszone pomidory w zalewie, mozzarella, papryka, pieczarki – same pyszności. I będąc nieskromną przyznam, że wyszło przepysznie.
 

Domowa pizza

Składniki na ciasto (na jedną blaszkę):

  • 320 gramów mąki (najlepiej luksusowej lub tortowej)
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 12 gramów świeżych drożdży (lub 6 gramów drożdży w proszku)
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Odstawiamy na 10 min.

Do wody dodajemy połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól i zaczyn drożdżowy.Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć lekko kleistą konsystencję. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

Na blaszkę wlewamy 3-4 łyżki oliwy i obtaczamy w niej ciasto, po czym rozciągamy je palcami na całą blaszkę. Przykrywamy i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym z bazylią, posypujemy tartym serem i układamy ulubione dodatki.
Pieczemy w przez około 15 – 20 min w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.

Składniki do pizzy

Pizza przed upieczeniem

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Konkrecik

 

Tags: ,

Dodaj komentarz