RSS
 

Kalafiorki w cieście naleśnikowym

22 lis

Jak zrobić ze zwykłego kalafiora niezwykłego kalafiora? Dość łatwo :D.

Nie polecam tego przepisu na co dzień, bo nie należy do bardzo dietetycznych, ale jest na prawdę smaczny i prosty w przygotowaniu. Takie kalafiorki mogą być podawane na ciepło jako dodatek do obiadu, jako obiad sam w sobie lub na zimno z dipem jako przekąska. Uprzedzam, że ciasto naleśnikowe robię na oko i nie powiem ile dokładnie składników potrzeba. Z resztą ilość ciasta jest uzależniona od ilości kalafiora.

Składniki:

  • kalafior
  • mąka
  • mleko
  • jajko
  • olej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy kalafiora. Według mnie, najłatwiej jest od razu podzielić go na różyczki przed ugotowaniem. Skraca to czas obróbki termicznej i jest łatwiejsze niż dzielenie ugotowanego warzywa. Robimy ciasto naleśnikowe – troszkę gęstsze niż zazwyczaj (choć to pewnie zależy jak kto robi na co dzień). Dla niewtajemniczonych – ciasto naleśnikowe robi się z mąki, mleka i jajka (ale słyszałam też wersję z wodą gazowaną lub piwem) oraz szczypty soli. Do małego garnka wlewamy olej – im więcej tym lepiej – u mnie było ok. 1,5 cm. Kalafior obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Jeśli olej jest płytki to po chwili należy obrócić kalafiorki na drugą stronę. Smażymy aż kalafiorki lekko się zrumienią. Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Konkrecik

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz