RSS
 

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem różanym

02 gru

W sklepie koło domu akurat była świeża dostawa drożdży, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Zwłaszcza, że od dawna miałam smak na bułeczki drożdżowe. Mam swój sprawdzony przepis, ale dziś postanowiłam wypróbować coś nowego. Ten przepis znalazłam na smaker.pl i szczerze polecam. Osobiście skróciłam tylko czas pieczenia, bo wg oryginalnego przepisu to chyba by się zwęgliły (choć może autorka ma stary piecyk i duże straty ciepła, jak moja teściowa). Bułeczki są pyszne, puszyste i delikatne.

Składniki:

  • 500g mąki
  • szczypta soli
  • 3łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 42g drożdży (dałam na oko)
  • 170g miękkiego masła
  • 1 jajko,
  • płatki róż w cukrze
  • masło do nasmarowania blachy
  • cuk. puder do posypania bułeczek (to sobie darowałam)

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do miski, podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże,wlać do mąki ,dodać również masło i jajko,wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce na 30 min,żeby wyrosło .Rozwałkować, na grubość 1, 2cm. i pokroić na kwadraty. Na środku położyć konfiturę i zawijać bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni (myślę, że starczy 180) przez 25 minut (po 20 pilnować, żeby nie przypalić).

Płatki róży w cukrze są przepyszne, ale drogie i ciężko je dostać. Jeśli macie dostęp do róż latem, to warto samemu je przygotować. Przepis znajdziecie tu.

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Księgowa Rzeszów

    28 października 2015 o 14:03

    Uwielbiam te bułeczki :) Często robię je swoim dzieciom

    Pozdrawiam